Voor het nieuwe seizoen 2021-2022 kunnen we weer neiuwe leerlingen plaatsen voor orgel- piano- en vioolles.

Zin in muziekles? Maak hier snel een afspraak voor een gratis proefles.

Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld.

Gratis proefles aanvragen

Op donderdagmiddag geeft Cor Ploeg orgel- en pianoles op de Veluwe, omgeving Elspeet. Ik heb daar nog één of twee plekken over. Heb je ook altijd al orgel of piano willen leren spelen? Neem dan snel contact op voor de mogelijkheden.

Nieuwe leerlingen kunnen nog steeds aangemeld worden.

Voor het cursusjaar 2020-2021 hebben we nog plekken vrij voor orgel-, piano- en vioolles. Zowel in Genemuiden als Staphorst zijn er nog plaatsen beschikbaar. Heb je zin in muziekles? Geef je snel op. Kijk voor meer informatie rond op onze website.

Is het goed om je kind op muziekles te ‘doen’? We vroegen het Artur Jaschke, lector muziektherapieën aan ArtEZ University of Arts in Enschede en neuromusicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

‘Ja!’, antwoordt Artur Jaschke. Hij volgde vier groepen jonge kinderen 2,5 jaar lang om het effect van muziekonderwijs op hun ontwikkeling in kaart te brengen. De eerste groep kreeg muziekles op school, de tweede op school en thuis, een derde groep kreeg les in beeldende kunst en een laatste groep kreeg geen extra creatief onderwijs.

Langzaam resultaat
‘Na een jaar maakten we ons flinke zorgen’, zegt Jaschke. ‘Er was zoveel geïnvesteerd in die lessen en we zagen geen resultaat. Maar daarna werden de verschillen zichtbaar en na afloop van die 2,5 jaar scoorden de kinderen die muziekles hadden gekregen, fors beter op alle testjes die we ze lieten doen.’

Blijkbaar vraagt het luisteren naar en maken van muziek zoveel van je brein, dat het een soort algemene breintraining is.

Muziekleerlingen doen het beter
De muziekleerlingen konden beter plannen, meer opslaan in hun werkgeheugen, zich beter beheersen, waren beter in taal en rekenen en scoorden zelfs beter op hun schooltoetsen. ‘We waren aangenaam verrast dat de effecten zo uitgesproken waren. Blijkbaar vraagt het luisteren naar en maken van muziek zoveel van je brein, dat het een soort algemene breintraining is. Je maakt betere verbindingen aan tussen verschillende hersengebieden en tussen individuele hersencellen en dat vertaalt zich in vooruitgang op die tests.’

De Quest Psychologie 04/2018 is uit! Lees artikelen op Blendle of koop het blad in de Questshop.

(Foto: Shutterstock / Tekst: Quest Psychologie)

Het lijkt nog ver weg maar de voorbereidingen voor het 5e Piano Festival Quintus 2019 zijn achter de schermen al in volle gang. Het festival vindt plaats op 1 en 2 februari 2019. Dit jaar is het thema “Let it Bee”. De natuur, met als hoofdpersoon de bij, staat centraal. Hoe leuk het is om mee te doen vertelt pianodocent Hetty Floors hier.

Het concours op zaterdag 2 februari is een belangrijk onderdeel van het Festival. De indeling is op basis van de leeftijd van deelnemer. Het onderdeel quatre-mains als een aparte categorie bleek een succes bij de vorige edities van het Piano Festival. Dit onderdeel zal centraal staan op de vrijdagavond 1 februari 2019.

Het Festival bevat behalve het concours andere activiteiten zoals bijvoorbeeld workshops als Improvisatie, een Play-inn, (hiervoor moet je thuis een stuk instuderen) een Open podium en het samen maken van een muziekverhaal.

Repertoire en eisen
Deelnemers aan het concours kunnen zich inschrijven voor een bepaalde leeftijdscategorie en worden beoordeeld door een vakkundige jury. De eisen bestaan uit het spelen van twee stukken van uiteenlopend karakter. Hiervoor kun je stukken van de repertoirelijst kiezen maar ook eigen inbreng is mogelijk. Eventueel zijn de stukken van bijgaande lijst op te vragen bij de organisatie van het Piano Festival, stuur hiervoor een berichtje naar onderstaand emailadres. Per categorie wordt een prijs uitgereikt.
Het onderdeel quatre-mains is voor alle leeftijden; hierbij kan men met twee (of meer) personen aan één piano of met twee (of meer) personen aan 2 piano’s deelnemen met een optreden van 3-6 minuten. Originaliteit en kwaliteit staan hier voorop. Stukken gerelateerd aan het thema hebben de voorkeur.

Inschrijven en kosten
Deelname aan het pianoconcours kost € 7,50. De workshops zijn gratis voor leerlingen van Quintus. Voor niet-leerlingen van Quintus zijn de kosten van deelname € 7,50. De sluitingsdatum voor inschrijving is 20 december 2018 . De kosten worden afgeschreven van uw bankrekening. Toehoorders hebben gratis toegang tot het evenement.

Download, print en stuur het inschrijfformulier online naar info@quintuskampen.nl of verstuur het per post naar Quintus, Vloeddijk 38, 8261 GC Kampen o.v.v. Pianofestival.

Het nieuwe cursusjaar is weer begonnen. Met goede moed zijn de leerlingen weer op komen dagen. Meer dan 50 leerlingen weten wekelijks de weg te vinden naar onze muzieklessen om daar te genieten van hun instrument.

Afgelopen zaterdag vond het eindconcert plaats van de muziekleerlingen van Cor & Katja Ploeg. Een variatie aan muziekstijlen kwam voorbij. Van ingetogen romances tot sprankelende en groots neergezette orgelpreludium. Een groot gedeelte van de piano-, orgel- en vioolleerlingen maakten hun opwachting in de Hervormde Kerk te IJhorst om hun kunnen te presenteren aan familie en de buitenwereld. En dat is gelukt! Een bijna geheel gevulde kerk was getuige van een prachtige uitvoering van de Moonlightsonate van Beethoven en de mysterieuze Clair de Lune van Debussy. De orgelliefhebbers konden hun hart ophalen met het groots opgezette Thema met variaties van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen. Hoezo het orgel ouderwets!? Integendeel. Afgelopen zaterdag lieten jonge organisten horen dat het orgel hip is, vrolijk, groots, schitterend! Jonge violisten lieten in hun ensemblespel horen dat de viool een koninklijk instrument is. Wat te denken van de sierlijke zwaan in “le Cygne” van Saint Saens. Wat een genot. Kortom, een muzikaal feest die de leerlingen niet graag hadden willen missen, en wij trouwens ook niet.